lördag 11 januari 2014

Testar tvål!

Som atopiker har jag testat i princip alla hudkrämer som finns på apoteket. Den ena har längre innehållsförteckning än den andra och det finns liksom inte en chans att ha koll på allt som finns i dom. Inget gör mig heller helt bra i hyn. Tanken att jag skulle kunna göra min egen hudkräm och handsalva har legat och grott i mitt huvud ett tag men jag har alltid föreställt mig att det är väldigt krångligt.

Men nu har jag bestämt mig. Under en längre tid ska jag prova att bara använda hudkrämer, salvor och tvålar som jag själv gjort och som jag känner till innehållet i. Först ut blev en olivoljetvål, mest för att testa på proceduren. Steg två blir att göra egna tvålrecept med dyrbarare oljor och fetter och sen ska jag ge mig på krämer och salvor.

Själva proceduren är ganska enkel, man blandar lut med upphettad olja i vissa givna proportioner och vispar länge tills smeten blir som äppelmos. Sen är det bara att hälla upp smeten i formar och låta tvålen mogna i drygt en månad. Jag hittade en jättebra blogg som beskriver allt detta i detalj, Casa di Patty, och efter att ha inhandlat lite säkerhetsprodukter som handskar, glasögon och andningsskydd var det bara att sätta igång. 

Säkerheten först. Nu kör vi.
Väga noga...
Egentligen hade jag tänkt få lite bilder som visar hela proceduren men min sambo var lite ovillig att hänga där i köket med mig, så det blev lite tunt på den fronten. Här kommer redan resultatet upphällt i sina formar: 

Nu ska tvålen mogna under en handduk 4-6 veckor.
Och ni som undrar över mina fina tvålformar. Det är 24 formar... Ja, det är en legojulkalender, alltså den där plasten som legot ligger i där bakom luckorna. Åh, vad nöjd jag är att jag sparade den! Tanken var dock att dra upp plantor i den, men, men. En av tvålarna kommer nog att få en legologga på sig också... Den ska äldsta sonen få.

Åh vad kul detta var! Det var inte alls svårt! Hoppas bara att tvålen blev bra också.

Har du testat att göra tvål eller egna krämer? Har du något favoritrecept eller något annat tips att dela med dig av?
10 kommentarer:

 1. Så spännande! Du får rapportera om resultatet framöver. Låter verkligen som en toppengrej om man kan undvika alla underliga tillsatser som finns i de flesta skönhetsprodukter.

  SvaraRadera
 2. Jag har ingen erfarenhet av kosmetikatillverkning annat än tvålkok på kemin i högstadiet... Men legokalendrarnas plastfack är jag bekant med, bla har jag ett att sortera knappar i.

  SvaraRadera
 3. Så roligt! Jag har testat både hemma och på jobbet med elever. Jag har bland annat gjort ringblomssalva som är superbra till torra hälar. Har haft mina funderingar på att göra hudlotion till mig själv. Får se när ork och lust infaller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ringblomssalva ska jag göra till sommaren, när jag har ringblommor! Ska ju vara utmärkt för torrisar som en annan...

   Radera
 4. Du kanske redan har läst det, för jag ser att du har mig på din länklista, men jag lade ju upp ett inlägg häromdagen med ett par länkar till recept. Deo gör jag egen sedan i våras, har också gjort body butter och testat att göra tvål en gång för ganska länge sedan. Är dock inte så förtjust i hårda tvålar utan gillar överlag flytande varianter bättre, så det har inte blivit någon mer tvåltillverkning för min del, men den vi gjorde då (också olivoljetvål) blev helt ok.

  SvaraRadera
 5. Nej, jag hade inte sett det! Ska kolls in dina länkar, tack för tipset!

  SvaraRadera
 6. Oj så inspirerande!!! Blev jättesugen! Mina två yngsta har eksem och jag har också varit sugen på sånt här. Så fort jag får lite mer tid i vår ska jag sätta igång!
  /Anna

  SvaraRadera
 7. Undrar om du bor i krokarna? Skulle vara kul att se hur du gör.. Jag bor i Uppsala, men har för mig att du bor en bit bort, eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det hade varit superkul! Men ja, jag bor långt bort... I Luleå närmare bestämt. Men du, det finns massor med bra sidor på internet med instruktioner. Denna sida tycker jag är riktigt bra: http://casadipatty.blogspot.se/p/vad-du-maste-kunna-innan-du-borjar-med.html?m=1 . Våga prova, det är jättekul!

   Radera
 8. Roligt att du också gillar packpåsar! Och maten blir alltid god på tur, ute, över eld...
  Så roligt att kika in här hos dig och se lite andra saker! :) Så spännande det låter att göra egna hudvårdsprodukter! Och dina egensydda "bomullspads" - jamen det är ju så självklart! Att jag inte tänkt på det....

  SvaraRadera

Tack för att du tittade förbi och ville lämna en hälsning!