söndag 26 januari 2014

Mina syfröknar och deras röster

När jag sitter och syr brottas jag med tre syfröknar som alla har lärt mig olika saker om sömnad. Jag hör deras stränga röster säga åt mig när jag slarvar och det kan vara ganska tjattrigt i huvudet när jag försöker gena i kurvorna.

Låt mig presentera:

1. Mellanstadiefröken
Mellanstadiefröken var en sur gammal syfröken. Hon ville att vi skulle göra rejäla saker och lärde oss att bland annat att stoppa strumpor. Men nu hör jag hennes röst säga mig "Nåla ordentligt!". Det innebär att man först nålar ihop plagget med längsgående nålar och sedan nålar samma nål igen tvärs över och tar bort den längsgående nålen. Nu undrar ni säkert vad det är för vits med det, och det gjorde jag också när jag fick nåla på det viset en hel badrock när jag var 10-11 år, men det gör att tygdelarna inte rör på sig när man nålar. Jag använder den tekniken när jag nålar för inprovningar och nålar i glatta tyger.

Så här ska man nåla, säger syfröken skarpt.
2. Högstadiefröken
Högstadiefröken var en fröken med dåligt humör och migrän. Om man inte hade fäst en tråd när man bad om hjälp fick man ställa sig sist i kön. Lösa trådar = ingen hjälp. Nu hör jag hennes skånska stämma skarpt säga "Fäst trådarna!" och då gör jag det genast. 

Fäst trådarna, morrar syfröken. Ha! 
3. Syfröken på Medborgarskolan
2006 anmälde jag mig till en kurs i sömnad på Medborgarskolan. Det var den kursen som fick mig att verkligen börja sy, för det var fantastiskt roligt. Fröken kom från Tornedalen och var klassiskt skolad, det var noga, noga som gällde, inget slarv, inga fula stygn. Och jag har aldrig sprättat så mycket i hela mitt liv. "Det får du sprätta!" säger frökens röst till mig än idag när jag slarvat eller något blivit fult. Och då sprättar jag. Och det är alltid värt det.

Det får du sprätta, säger syfröken.
Har du någon syfröken i huvudet eller är det bara jag? 

10 kommentarer:

 1. Hahaha...visst har jag några syfröknar i huvudet precis som du. När jag gjort något litet "slarv" så hör jag min stränga fröken från min beklädnadsutbildning, och då rättar jag genast till "slarvet" Jag iklär mig ofta hennes ögon och granskar mina arbeten så att hon ska bli nöjd.
  Kul inlägg i din blogg!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessa syfröknar! Man blir aldrig av med dem. Roligt att höra om din!

   Radera
 2. Nä, jag minns bara den från högstadiet som gav mig dåligt betyg som straff för att jag kunde sticka bättre än henne. Jag bytte till den andra klassen bara för det och fick då 5:a helt plötsligt. Det är det enda jag kommer ihåg så jag slipper tjatiga röster i huvudet när jag syr. Det kanske är lite synd för jag är en slarver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad galet! Och varför är/var syfröknarna så himla sura? Jag önskar dock att någon hade tjatat på mig om att hålla ordning på sybordet. DET hade jag verkligen behövt lära mig...

   Radera
 3. Hahaha - tänk om dessa kvinnor visste vilket avtryck de gjort! En sån härlig läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade varit roligt om de visste det! De gör mig ju sällskap varje gång jag sitter vid symaskinen.

   Radera
 4. Det enda jag minns är min mellanstadiefröken som försökte lära oss hur man blötte trasan när man skulle stryka, "blöt halva trasan, vrid hela", så skulle den bli lagom fuktig. Jag kom aldrig ihåg om man skulle blöta eller vrida hela eller halva. :)
  Men jag önskar verkligen att jag hade din "sprättarfröken" i huvudet lite mer. Fast då brukar jag tänka på dig! Hahaha!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha! Har JAG blivit din sprättfröken! Vad glad jag blir, eller... Förlåt!

   Bra trix med trasan. Det ska jag ta till mig, använder nämligen aldrig trasa... Du får bli min trasfröken! :)

   Radera
 5. Jag hör min mamma säga, pressa isär sömnsmånerna! pressa! pressa! pressa! att pressa är lika viktigt som att sy. Och ja, jag pressar som en tok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en bra röst att höra i huvudet! Det blir så bra när man pressar!

   Radera

Tack för att du tittade förbi och ville lämna en hälsning!