måndag 27 januari 2014

Sprätten, min gamle vän

Min symaskin är sjuk. Det har den varit väldigt länge men jag hoppas liksom att det ska gå över av sig själv. Det gör det inte. Den KAN inte sy knapphål. Men lurig är den, rätt vad det är gör den ett perfekt, fint knapphål och då tänker jag genast "Nu! Nu vänder det!" och så får jag sitta där och sprätta, igen och igen.

På denna blus sprättade jag så många gånger att tyget till slut blev helt utmattat. På sista hålet... Det blev till att sy en helt ny krage, så himla irriterande!

Mönstret är i alla fall "Lily shirt" från Jenny Hellströms "Sy!". Jag har sytt den förut men nu har jag ändrat lite i mönstret så att jag kan röra mig i den också, vilket ju är trevligt att kunna göra. Lite konstig är den dock i ärmarna och jag kan inte lista ut vad det är. Det drar liksom när jag lyfter ärmarna och hela blusen följer med.

Vet någon av er vad som kan vara felet och vad jag borde ändra? Det är liksom mycket tyg men ändå stramt!
6 kommentarer:

 1. Jag tycker den är jättefin. Jag vet ju inte hur den ska sitta, men om den känns fel i ärmarna så är väl en klassiker att man tagit fel bit till fel sida, så att ärmarna hamnat bak och fram. Fast såna missar är väl för oss amatörer :) I ditt fall, kan det bero på tyget, det kanske är väldigt stumt?

  Jag skulle också vilja sy lite kläder, och gärna en sån där söt blus. Ett stort hinder är dock... knapphål! Jag tror nog att min maskin klarar det, men klarar jag pärsen? Tanken på att det kan bli så fel, när det ska vara så många. Men jag har ju sytt knapphål förr, på en mycket sämre maskin än jag har nu, t.ex en lång kjol med 7-8 knappar mitt fram. Jag får gå ner i förrådet och gräva fram den och samla mod :) Ett annat hinder är dock att jag har infört Stopp för tyginköp. Jag har alldeles för mycket tyg liggande, och det är inte sånt som passar till kläder.

  Hmmm, jag undrar hur det ser ut när man liksom bara syr en söm i förbigående, och så vips har man producerat två kassar, en förvaringspåse och en börs?! En börs med blixtlås dessutom. Det är ju en fobi som hos mig är ännu starkare än min tvekan inför knapphål. Jag måste väl helt enkelt öva...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag börjar komma felet på spåren! Det är ärmhålen som är alldeles för stora och det gör att det drar inhela blusen när jag rör armarna. Tyget är lite stretch i, så det är inte det.

   Men du, så klart du kan göra knapphål! På det bara! Med en frisk maskin är det inte svårt. Jag tänkte däremot på ditt tygstopp, kanske vore det läge att sälja av lite gammalt?

   Radera
 2. Vad har du för symaskin? Min är inlagd på sjukan för tillfälligt. Har en Pfaff expression 2026. Första åren gjorde den perfekta sen har den börjat göra hoppstygn och ena stapeln gles. Blir förtvivlad!!! La in den på sjukan för två år sen men fick tillbaka den med rådet att använda stretchnål...!!
  Blev väl en aning bättre om jag bara satt och provsydde men så fort det var allvar blev det fult. Hoppas den blir botad nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men! Det låter som min maskin! Fast min är en Pfaff Expression 2028. Hoppas att din maskin blir frisk, och att jag får tummen ur och lämnar in min...

   Radera
 3. Idag fick min Pfaff domen. Kretskortet har lagt av!!! Kostar ca 2000kr att laga. Vad förtvivlad jag känner mig.
  Vad göra...???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värsta mardrömmen! Stackars dig!

   Radera

Tack för att du tittade förbi och ville lämna en hälsning!