måndag 30 december 2013

Very basic

Jag fyller på garderoben med sköna baströjor. Idag blev det en enkel grön och en väldigt prickig tröja. Ja, jag vet inte riktigt om den prickiga kan räknas som baströja... Kul blev den i alla fall! 

Jag är så nöjd med mönstret Simone top från Jenny Hellströms bok "Sy!". Men kanske att jag ska testa en större storlek bara för att få lite mer vidd. Får fundera på saken.

Det prickiga tyget kommer från Liandlo och det gröna från Ohlssons tyger. 





Räven raskar över isen

Idag passar rubriken väldigt bra, för det är grymt isigt ute och här inne smyger (eller härjar) två rävar omkring... En lite större och en lite mindre:



Egentligen är jag inte mycket för att syskonmatcha men när båda killarna ville ha en rävtröja och jag faktiskt hade tyg så att det räckte, fick det bli tröjor i samma tyg denna gång. Modellerna är dock olika, storebror fick en tröja med raglanärm och lillebror en med vanlig ärm. Sen passade jag på att använda flatlocken för raglansömmen och det blev oväntat bra. Väldigt mycket smidigare än att använda den omvända täcksömmen på CoverPro, som jag däremot använde i fållarna nedtill och i ärmfållarna på lillebrors tröja.

Tyget kommer från Strömming och mönstren från Ottobre.

torsdag 26 december 2013

En klänning för en annandag

En skön annandag behöver en skön klänning, eller hur? I en mjuk klänning ryms en växande julmage (nej, jag har ingen bebis där inne utan en julskinka och ganska mycket After Eight)... 

Jag tycker verkligen om klövertyget från Deer Dot och blev så glad över att jag lyckades knipa några meter när de sålde ut. Mönstret är det numera klassiska "Onion 2035".

Nu åter till symaskinen! Här ska sys pluttiskläder, för det har nämligen kommit en liten bebis i bekantskapskretsen. Hurra!



God jul!

God fortsättning alla fina syvänner!

Min sykoma verkar äntligen ha lättat och det gör mig sannerligen glad. Mitt i värsta julstöket slog det nog över lite... Istället för att laga mat bestämde jag mig nämligen för att göra mig en julklänning! Nå, klänningar är också viktiga, så det så.

Tyget köpte jag för två år sedan på Syfestivalen men eftersom det drog snett när jag tvättade det blev det liggandes. Men nu har det skämts länge nog och eftersom jag verkligen var i sytagen bestämde jag mig för att ta ett djupt andetag och bara klippa. Resultatet blev klart godkänt och jag kände mig väldigt fin på julafton.




torsdag 5 december 2013

Psst... Säg inget!

Lillebrors julklappstofflor, ett par egna hundar! Han kommer att bli helförtjust, det vet jag.


Jag penslade formgummi under för att de inte ska bli så halkiga och för att de inte ska slitas så fort under. Formgummit blir genomskinligt när det torkar, så det väldigt fiffigt. Finns att inhandla på panduro!


Inspirationen till tofflorna fann jag hos "Why keep to one project". Kolla in hennes blogg, hon virkar fantastiska saker!

måndag 2 december 2013

Toffelläge



Förkyld som tusan och hemma med endast virkningen som sällskap. Tur att man kan virka i liggläge, för nu fick jag tillfälle att göra av med lite restgarner och samtidigt få ett par smidiga tofflor. Man ska vara varm om fötterna när man är förkyld! 

Mönstret kommet från Husmorsskolan och är egentligen inget strikt mönster. Man provar sig liksom fram medan man virkar, tills det passar fötterna. Garnet är ett ullgarn som heter Juvel.

Som av en slump matchade mina varma mammelucker från Röjk perfekt till tofflorna... Host, host.

söndag 24 november 2013

I väntan på syinspiration

Jag hade glömt hur mycket jag gillar att virka, åh, vad länge sedan det var! I väntan på att syinspirationen ska komma tillbaka är ju detta toppen.

söndag 17 november 2013

"Jag hinner inte sy"


Jag får ofta frågan om när jag hinner sy egentligen. "Nä, jag hinner inte" svarar jag och ser lite ledsen ut. Men egentligen är det inte sant. Jag har nog tid men jag syr ändå inte. Jag har tappat inspirationen och det var länge sedan jag kände den där riktiga sylusten. Och det blir ett långt steg att sätta sig vid symaskinen för den är begravd under en massa papper och skräp. 

Jag har heller inte tid att blogga eller läsa andras sybloggar. Inte tid att fota det lilla jag ändå syr (även det lögn såklart). Det finns så många måsten.

Men idag, då tog jag mig tid. Sa ba att "Nu SKA jag sy, ni kan värma er korv själva, va?" (Nästan så sa jag). Flyttade alla papper som legat på sybordet till en hög på golvet och bara sydde ihop den där tröjan som legat urklippt så länge. Och det var kul! Finns det hopp, tro?


lördag 3 augusti 2013

En dag på stranden

Vi har förföljt ett litet moln med dåligt väder runt Sverige och inte fått många dagar på stranden, trots att det sägs att det har varit en riktigt fin sommar i år. Men idag tittade solen fram i Luleå och vi kunde äntligen åka och bada! Hurra! Jag passade på att använda min nya klänning på stranden, för vinden var lite kall.

Tyget kommer från Liandlo och klänningen är sydd efter det användbara mönstret Onion 2035.


onsdag 17 juli 2013

Jag och Olga

Hetaste kjolen är Olga, från Jenny Hellströms Sy! Älskar modellen! Alltså, wow! Men så ovant med hög midja. Nej, jag kan inte andas ordentligt och nästa måste bli aningens lägre för att jag ska känna mig riktigt bekväm. Men fler blir det! 



Häpp!

lördag 13 juli 2013

En kulen natt...

...fick jag äntligen tid att sy. 

Har haft världens längsta sytorka, mina vänner, men nu är jag på gång igen!

Först ut kommer en somrig tröja till min äldsta pojke. Mer följer, håll utkik de närmsta dagarna!


lördag 9 mars 2013

Lily och jag


Så mycket att säga om denna blus, Lily shirt från Jenny Hellströms Sy! Vi börjar med tyget som jag hittade på loppis. Det räckte exakt på millimetern men när jag hade klippt ut och börjat sy fann jag inte mindre än två hål i tyget som jag inte hade sett. Fasa! Har lagat efter bästa förmåga och tror inte att de syns så väl. Sen krånglade det med kragen som av någon outgrundlig anledning inte ville passa i halshålet. Det var ett tag sedan jag gjorde kragar, så jag gjorde väl någon miss där. Sen knapphålen. Min symaskin är helt koko och behöver till symaskinsdoktorn, varje knapphål är sprättat 2-3 gånger. Och så passformen... Blusen sitter inte riktigt bra, den spänner över ryggen. Det är något med ärmarna tror jag som gör att den drar så illa.


Men fin blev den i alla fall tycker jag! Passar bra till min kjol. Den ska jag dock sy om lite så att inte det strategiska vecket mitt fram ser så, hrlm, strategiskt ut. 



lördag 2 mars 2013

Mitt krypin

Jag tycker att det är så roligt att få se biler på andras syrum/hörnor/vrår men har aldrig vågat visa upp min. Det är oftast väldigt stökigt nämligen... Men nu har jag gjort något riktigt pyssligt som jag bara måste få visa upp. Idén kommer från Made By Meg som gjort en smart förvaring av IKEA:s Fintorp. Nu ligger IKEA ganska långt från staden där jag bor, så när jag hittade en liten paradhylla i furu för 10 kr på Kupan blev jag alldeles till mig. Nästan bättre än IKEA-lösningen faktiskt, eftersom man kan förvara saker på den lilla hyllan. Med lite färg blev den riktigt fin!



Sen idag, när jag var på Åhléns, såg jag att det faktiskt fanns en stång liknande IKEAS där. Nåja. Den lilla röda hinken var precis vad jag behövde till min lilla hylla, så den fick följa med hem. Nu har jag precis allt jag behöver nära maskinerna, suveränt! 

Resten av syrummet då? Jag väljer att bara visa en del idag. Precis utanför bilden är det nämligen lite lätt kaos. Det är bra att man kan beskära bilderna... 


tisdag 26 februari 2013

Här var det prickar, massor av prickar!


Ni som har följt mig på senaste tiden har nog märkt att jag gillar prickar! Kan man få för många prickiga plagg? Nejdå, prickar blir man bara glad av. Och det är så roligt att det kommit så mycket prickiga tyger nu, för bara ett år sedan fanns det knappt något alls!

Nå väl, efter det första trevande försöket med Onion 2035 gav jag mig raskt itu med nästa klänning i samma mönster. Jag hade sett en jättefin klänning i just detta tyg i facebookgruppen "Vi sytokiga" och kände ett outhärdligt sug efter att ha en jag också. Och denna gång blev jag nöjd! Klänningen sitter precis som jag vill ha den. Bandet under bysten är löst och sitter där för att ge en kontrast samt för att dölja att mönsterpassningen inte blev så perfekt som jag ville. En riktigt mysig vinterklänning!

måndag 25 februari 2013

Himla prickar, alltså!


Jag har sett så många fina klänningar sydda från Onion 2035 och köpte med stor iver mönstret för några månader sedan. Efter att ha studerat tabellen för måtten på baksidan blev jag aningens moloken, jag skulle ha typ alla storlekar. XS/S uppe, M i midjan och M/L över stussen. Då kändes det jobbigt och mönstret fick ligga.

Men så tog jag ändå tag i det hela, tyget hade jag redan köpt in för detta ändamål.  Ritade om och måttade och hade mig... Klippte och ändrade och provade. Och kom fram till att jag nog hade klarat mig med en S upptill och XS i midjan och över stussen. Så konstigt.

Tyvärr hade det prickiga tyget från Stoff och Stil dragit sig rejält i tvätten. Det syns alltför väl där övre livet möter det undre. Sådant kan störa ihjäl mig, så denna kommer att bli en hemmaklänning. Lite synd, för jag tycker ändå att den blev ganska fin.

söndag 24 februari 2013

Rutan


Sällskap i fotostudion...

Men fy vad jag fick slita med denna kjol! Här fick jag för att jag inte mätte i mönstret innan, utan chansade på att jag var en M. Jag vet att man inte ska göra så. Efter att jag sytt ihop sidorna insåg jag att jag behövde ta in den rejält i sidorna, 1,5 cm fick jag det till. När jag sen satte på linningen insåg jag att jag hade blivit lurad, det lilla vecket vid fickan hade gett mer vidd än jag trott. Och nu drogs hela fickan på ett jättefult sätt! Inte nog med det, jag hade putsat sömsmånen med det överflödiga också, så jag hade inte mycket marginal att få ut vidden igen. Gud så klantigt. Inget att göra annat än att sprätta och göra en väldigt smal sömsmån. Förstärkte sömmen med en stickning hela vägen ner, hoppas att det håller... 

Mönstret till tröjan är Simone top från Sy! 
Jag sydde S och den sitter som gjuten. 

Mönstret kommer ur Jenny Hellströms bok. Enkelt och fint, med små detaljer som hällor och sprundet där bak. Jag satte på två stora knappar som dekoration, det tyckte jag blev snyggt. Tyget kommer från Ohlssons och är en ullblandning, jättemjukt och härligt men fransade sig något förfärligt vid hanteringen. Huga!

Summa summarum. Trevlig kjol när den blev klar men sömmerskan behöver vara lite mer noga med mätningen.

Och en suddig bild på min rompa. Litet sprund där bak och två hällor.

lördag 23 februari 2013

Vackra knappar

Jag var på Röda korset idag för att köpa knappar. Det fanns så mycket att jag hade kunnat stå och välja i timmar... En vacker sybåge fick också följa med hem.



Fusk


Två fusk med denna polo: 1) det är en fuskpolo (det ser ni) och 2) jag har inte stickat hela själv. Ja, vad hände egentligen? Detta är typiskt mig. Jag hittar ett mönster, köper garn, stickar allt utom kragen... Och tröttnar! Ett, eller möjligen två, år senare kommer mamma på besök, behöver en stickning för att hålla händerna igång och stickar således klart mitt påbörjade alster. Tada! Färdig fuskpolo! Tack mamma!

Nu blev det ingen livebild på denna. Äldsta sonen blev jätteglad men efter ca en sekunds provande fick han panik av att den kliade. Nu ska den få sig ett ullkursbad så får vi se om den mjukar till sig. Om inte, får lillebror ärva den. Han har en likadan (som mamma stickat från början...) som tydligen inte kliar på honom i alla fall. Garnet är Marks och Kattens Eco Baby ull.

söndag 10 februari 2013

Rose och jag

Knappt en timme från klipp till färdig tröja, det gillar jag! Ändå trasslade jag lite med inställningarna på min Cover Pro. Tyget från Ohlssons kommer dock inte att bli någon favorit, det liksom spricker lite i färgen när man drar i det.

Mönstret kommer från Jenny Hellströms Sy! och heter Rose.

måndag 4 februari 2013

Prickig favorit



Jag fortsätter att sy ur Jenny Hellströms Sy! Denna gång testade jag Rose top i ett tyg som jag köpte från Karinottilia under förra årets Syfestival. Jag blev så nöjd med tröjan, den sitter verkligen precis som jag ville ha den. Det finns ett annat mönster på en top som sitter lite tightare - den ska jag testa nästa gång.

söndag 3 februari 2013

Boken med stort B


Hade det inte varit för facebookgruppen Vuxna sytokar  hade jag missat att Jenny Hellström Ruas hade kommit ut med en sybok full av mönster. Jag sitter nu helt salig och bara bläddrar i boken... Planerar och tänker på alla modeller som jag vill göra.

Efter mycket velande började jag i alla fall med Zoey skirt. Jag hade en bit ylletyg liggande (ja, det var ett sånt där klänningsprojekt som aldrig blev av, ni vet...) och tyget räckte på millimetern. Jag började med att bryta mot ett av Jennys tips, jag slutade inte trots att jag var trött... Klockan ett på natten hade jag fortfarande inte fått till fina veck. Jag hade nämligen gjort mönstermarkeringarna med krita och de fäste inte på ullen. Nu i efterhand har jag fått lära mig av min mamma (även kallad min syguru) att man kan tråckla en markering med tråd istället. Det kan tyckas omständligt att göra så men det är ännu värre att tappa bort en halv triljon mönstermarkeringar.


Mitt fina halsband har jag köpt av Florin.

Jag är hur som helst supernöjd med resultatet. Jag fegade dock lite och tog inte in den i midjan så mycket som jag borde ha gjort och den är lite, lite stor i midjan. Därför flyttade jag knappen lite för att dra åt och då blev istället dragkedjan ful. Den ska jag förresten pressa lite på, tyget har böjt sig utåt. Närbilder är skoningslösa...


fredag 18 januari 2013

Hurtig med ull

Nu undrar ni kanske vad det här är för ett konstigt inlägg och vad det har med sömnad att göra? Det finns faktiskt ett hemsytt plagg på bilden... Jag har sytt en buff i tunn merinoull, ett oumbärligt plagg!

Klipp, klipp, trä om maskinen i rätt färg, brum, brum, klart! Och många sköna slantar sparade. För en köpesbuff i ull kostar minst 265 kr och denna bara några kronor.

Brukar ni sy träningskläder? Jag är lite sugen på att utforska det området men är lite osäker på var jag ska hitta material av god kvalité. Har ni några tips? Det jag tänker mig är tights och snygga tröjor. Och så är jag lite sugen på att sy mig en löparkjol. Kanske.



 8,2 km, -13 grader. Nöjd och glad!

torsdag 17 januari 2013

Varför variera sig?

Jag kunde inte hålla mig, jag sydde en till Alma...



Tyget har jag haft liggande i skåpet väldigt länge. Det har liksom väntat på det rätta plagget så att säga. Jag minns så väl när jag köpte det, det låg bland Ohlssons stuvar och bara lyste... Första dagen köpte jag bara en meter men dagen efter kastade jag mig in på Ohlssons och köpte två meter till!


Nu har jag ganska många blusar. Vad jag däremot saknar är kjolar, så det fick bli nästa projekt. Jag hade inget mönster, utan måttade på en kjol jag hade. Resår i midjan, fåll där nere så var den klar. Häpp! Tyget kommer från Stoff och Stil.

Nu är jag väldigt sugen på att sy "Hollyburn Skirt" som bland annat Karinottilia säljer mönstret till. Den ser verkligen supersnygg ut... Kan tänka mig den i massor av olika tyger.

söndag 6 januari 2013

Ett vinnande koncept



Ja, nu undrar ni säkert om jag inte har några andra mönster än Almablusen. Jo, det har jag men jag trivs så bra här i min komfortzon... Jag gillar ju modellen och den är ju så lätt att sy! Och se! Nu har jag fattat hur axelsömmen ska sys också. Skillnad från förra Alman, va?

Men nu behöver jag nog lite kjolar. Och byxor. Bara att ge sig ut i det vilda igen...


Tyg: Stoff och stil
Mönster: The Alma Blouse från Sewaholic

lördag 5 januari 2013

Två Syfestivaler i en Alma


Det här tyget köpte fån Karinottilia förra året på Syfestivalen. Alltså, det är märkligt med en del tyger, man ser så mycket framför sig när man köper det, möjligheterna är liksom obegränsade. Men så kommer man hem och så blir tyget liggande. Är det riktigt... jag? Nej, detta är inte ett tyg som är riktigt jag. Jag är nog mer småblommig av mig. Fast jag har faktiskt haft på mig denna blus vid inte mindre än två tillfällen, i mycket offentliga och seriösa jobbsammanhang dessutom. Med en fin kofta över blev den nämligen riktigt proper. Skärpet hade jag vid fototillfället lagt bort någonstans, så nu blev det ett tillfälle att visa hur Alman ser ut utan skärp.

Däremot har jag gjort ett gravt fel, som syns här på bilden. I mönstret ingår nämligen sömsmån, 1,5 cm. Axelsömmen har däremot 2 cm sömsmån men det hade inte jag fattat, utan jag sydde 1,5 cm. Halsringningen blev i och med detta betydligt större än vad det är tänkt och "lyfter" lite. Ajajaj... Nå ja. Vad är en bal på slottet. Mönstret köpte jag på Syfestivalen i år och är andra Alman jag gör. Första hittar du här.

Mönster: The Alma Blouse från Sewaholic
Tyg: Amy Butler från Karinottilia

Intimt till en vän


Ibland känner man sig otillräcklig som vän. Man kan inte göra så mycket, annat än att finnas där och säga "hum... hum" och kanske dricka en kopp te och lyssna. Något litet kunde jag ändå göra för min vän som har det jobbigt nu, eftersom hon har ett behov av tygbindor. I morgon får hon två bubbelgumsbindor av mig. 

Stickningarna får ni inte stirra på (och där tittade alla på stickningarna, ha, ha), det var faktiskt inte fyllekörning... Det blev vingligt ändå!

torsdag 3 januari 2013

Kalsongparad


Som en del i mitt nyårslöfte, att göra av med så mycket tygspill jag bara kan, har jag gjort ett litet gäng kalsonger. Här kan man verkligen göra av med små bitar! Lite att förena nytta med nöje, eftersom båda killarna börjar ha lite knapert i kalsonglådan. Men nu är behovet täckt och tur är väl det, för jag börjar bli lite less ändå på kalsongpysslet.

Mönstret kommer från Ottobre 6/2010 och i högen finns kalsonger både i 116 och 98. En bra tut på hur man gör finns hos Brallan. Jag sydde två med täcksöm men övergick sen till att sy ihop med flatlocksöm. Det gick betydligt snabbare och blev minst lika snyggt!

tisdag 1 januari 2013

God fortsättning!

God fortsättning alla pysslare!

I år har jag som nyårslöfte att göra av med så mycket tygspill jag bara kan. Ni kanske känner igen känslan, tygskåpet svämmar över men bitarna är för små för att de ska räcka till något? Nu lindrar jag mitt dåliga samvete över den saken med två mumsiga lussebullar, efter recept från Alla kan sy. Det kommer nog att bli mer gofika av velourbitarna gissar jag. Vad jag ska göra av all jersey kommer ni att få se lite senare...

Har ni avlagt något nyårslöfte?