tisdag 22 mars 2011

I all enkelhet

Två par tights i all enkelhet till lillebror. Det randiga tyget kommer från MG Tyger och det gröna är muddtrikå från S&S. Även de röda muddarna kommer därifrån. Mönstret kommer från Meedom.


Och en biltröja till storebror. Även här har jag använt mudd från S&S, biltyget i frotté kommer från JNY. Är så nöjd med modellen, mönstret utgår från Ottobre 6/2010, men jag har ändrat lite, bland annat har jag gjort en rak raglan istället för svängd.

måndag 21 mars 2011

Påsklängtan?



Gult var det här! och japp, vi längtar till påsk, för då får vi besök av goaste vännerna från södern! Interlock från JNY, både tyget till tröjan och det bruna kantbandet.

torsdag 17 mars 2011

Sy ett knappsprund

Jag tänkte att jag skulle dela med mig av mina nyvunna sprundkunskaper med en liten beskrivning. Håll till godo!

1. Börja med att klippa ut en bit tyg som är 6 cm längre än det färdiga sprundets längd (sömsmån) och 6 gånger bredare än sprundets bredd. I exemplet nedan skall sprundet bli 10 cm långt och 2 cm brett, så därför klippte jag ut en bit tyg på 12 x 16 cm. Stryk på mellanlägg.


Utgå från mitten av tygbiten och markera med linjer ut var sprundet skall sys fast, i mitt exempel 1 cm på var sida om mitten på längden. Lägg tygerna räta mot räta. Botten av sprundet skall vara 3 cm från nederkant och 3 cm från överkant (sömsmån). Sy fast med en lång och smal sick-sack. Min blev överdrivet bred på ena sidan.

2. Klipp ur sprundhålet med ca 3 mm i sömsmån och gör små jack in mot hörnen.

3. Vänd knappinfodringen till tröjans aviga och pressa sömmarna.

4. Nu till det trixiga... Vik knappinfodringen på båda sidor så att den ena delen blir synlig i öppningen...

5. ... och lägg dem omlott. Nåla noga, just det här måste bli snyggt.

6. Såhär ser det ut på framsidan.

7. Sy ett kryss i botten av knappinfodringen. Detta håller flärpen, eller de 3 cm överflödiga tyg som finns nedtill på knappslån, på plats.

8. Sy en stickning runt om. Detta håller knappslåns långsidor på plats.

8. Klipp bort överflödigt tyg mot halslinningen. Färdigt! Nästan...

9. Kanta... (Och kolla inte för noga på exemplet, för min bandkantare ville jazza runt lite).Vik in ändarna på kantbanden och sy fast dem med en söm. Klipp bort kantbandssnutten nära sömmen.

10. Knappa och klart! Snyggt, inte sant? Hängde du inte med? Det är lättare att förstå hur det skall gå till när man testar själv, så prova! Det är inte svårt!

lördag 12 mars 2011

Mera sprund


Jag tänkte att nu när jag äntligen fattat det här med sprund passar jag på att göra ett till. Jag fotade dessutom medan jag höll på, så inom kort kommer det en beskrivning på hur man kan göra ett sprund av den här typen. Tills dess får ni titta på resultatet av övningen; en liten tröja i stretchfrotté från JNY och mudd från Stoff och Stil. Den här gången blev jag dock inte riktigt lika nöjd med slutresultatet, jag tycker att knäppkanten blev väl bred, och så satte jag knapparna ojämt, hur mätte jag egentligen. Men man lär sig!

onsdag 9 mars 2011

Jag gjorde det!


Nej, jag har inte försvunnit från jordens yta, jag finns här! Men jag syr väldigt lite, och det av tre anledningar: 1) Jobb, jobb, jobb. 2) Bäbis som gärna är vaken hela kvällarna och 3) det är för stökigt på sybordet. Sammantaget dåliga förutsättningar för kreativ sömnad...

Men häromdagen röjde jag en pytteliten yta på sybordet. Samtidigt som jag manövrerade 1-åringen som vill dra i sladdar och ta allt som ser lite vasst ut, satte jag mig för att ta itu med något jag velat testa länge: att sy ett sprund. På riktigt alltså, inte fuskis som jag gjort tidigare. Och bra blev det! Jag gjorde det!

Tyget är jag helt förälskad i. Jag köpte det från Liandlo. Kantbanden är interlock från JNY.